Augstās dobes mūsdienīgā dārzā

Augstās dobes mūsdienīgā dārzā

Vērot, kā piparmētras lapas dejo pēcpusdienas tējas krūzē vai tieši īstajā vietā nosēžas uz tikko ceptas siera kūkas, būt dārziņa turētājam un neatdot tam visu savu enerģiju. Jā, jā, jā! 7 līdz 8 mēnešus gadā varam izmantot šo privilēģiju.

Piemājas dārziņos arvien biežāk parādās augstās jeb paaugstinātās dobes. Jādomā, ka tā nav tikai modes tendence, bet sevi pierādījis veids, kā steidzīgajam mūsdienu cilvēkam nodrošināt savu ražojošo stūrīti. Paaugstinātās dobes ir piemērotas visdažādākajiem stādījumiem: garšaugiem, dārzeņiem, ziedošām puķēm.

Augstās dobes novietojums


Augstās dobes malas ir ātri un ērti uzstādāmas teju jebkurā vietā - kā zāliena saulainākajā stūrī, tā uz bruģa zem virtuves loga. Tās būs lielisks risinājums vietās, kur augsne ir akmeņaina, neauglīga vai piesārņota. Galvenais priekšnosacījums - vietai jābūt saules apspīdētai vismaz 6-8 stundas diennaktī.


Pirms paaugstinātās dobes uzstādīšanas ieteicams izveidot tās teritorijas daļas skici, kur aprīkojums paredzēts. Proporcionāls zīmējums ļaus paspēlēties ar dobju izvietojumu. Katrs pats var būt savas dārza ainavas arhitekts, paaugstinātās dobes akurāti novietojot rindās vai tieši pretēji - ignorējot ritmu, ļaujoties radošam procesam.
Novietojot šo dārza konstrukciju, jāņem vērā, ka zāle ap to bieži tiks mīdīta, tam piemērotāks būs sporta zālājs vai celiņi no irdenā seguma, šķembām vai bruģa. Minimālais celiņu platums ir 50-60cm. Jāpadomā par tādām niansēm kā ērta pļaušana, piekļūšana pie žoga vai mājas sienas.


Augsto dobju priekšrocības

 

  • Zeme ātrāk uzsilst, līdz ar to sēklas izdīgst un raža ienākas ātrāk;
  • Iespējams izaudzēt vismaz 2 ražas sezonā. Zaļie zirnīši, redīsi, dilles, dažādu veidu zaļie salāti u.c.;
  • Pareizi sasēta dobe tikpat kā nav jāravē;
  • Zeme ap stādījumiem nesablietējas, kā tas ir dārza gadījumā, minot ar kājām;
  • Ērti lietojama, nav zemu jāliecas;
  • Nepieciešamības gadījumā viegli demontēt un pārvietot uz citu vietu;
  • Suns rēķinās ar dārza objektu un izvēlas sev citu trajektoriju;
  • Ieklājot stiepļu žogu dobi, iespējams pasargāt no apakšzemes ciemiņiem - grauzējiem un kurmjiem.
  • Kā negatīvais faktors jāmin - biežāka laistīšana, jo zeme ātrāk izkalst. Risinājums tam - var tik izmantota automatizētā laistīšanas sistēma. Arī mulčēšana, kad stādiņi paaugušies, palīdz pret izžūšanu.

Paaugstinātās dobes pildīšana


Dobes slāņojums nedaudz atšķiras atkarībā no gadalaika, kad tā tiek sagatavota.

Rudenī veido apmēram sprīdi augstu drenāžas slāni no sīkiem zariem, šķeldas, skaidām, tam pa virsu ber komposta slāni un melnzemi līdz dobes augšai.

Pavasarī, trūdot organiskajām vielām, no dobes apakšas nāk papildu siltums, kas palīdzēs sēklām ātrāk sadīgt.

Savukārt pavasarī drenāžai un dobes aizpildīšanai var izmantot keramzīta oļus, no tiem veidojot apmēram 10-15cm biezu slāni. Pa virsu klāj ģeotekstilu. Atlikušo vietu var aizpildīt ar melnzemi, kas sajukta ar kūdru vai veikalā nopērkamu jau gatavu augsnes maisījumu.


Stādījumi


Augstās dobes vairāk ir piemērotas viengadīgajiem augiem. Zeme tajās uzsiltst straujāk, tāpēc tajās iesētās sēkliņas izdīgs ātrāk nekā dārzā. Procesu var pasteidzināt, veidojot papildu karkasu un pārvelkot pāri agroplēvi, radot siltumnīcas efektu. Lai kāda būtu tava augu izvēle - garšaugi, dārzeņi, ziedošas puķes, stādījumam jābūt pietiekami blīvam. Tas palīdzēs izvairīties no augsnes izžūšanas, un nezālēm nebūs vietas, kur augt.

Daudzgadīgie augi ziemās mēdz izsalt. Stādot ziemcietes, nepieciešama dobes siltināšana vai segšana.


Augsto dobju materiāli


Koks


Biežāk izmantojamais materiāls paaugstinātajām dobēm ir koka dēļi. Tas ir arī pieejamākais un šķietami lētākais risinājums. Taču jārēķinās, ka koks ārējo apstākļu ietekmē pildīs funkciju vien pāris gadus.

Jau pēc dažām sezonām sākotnēji vizuāli pievilcīgās dobes būs ievērojami zaudējušas savu spozmi neatkarīgi no tā, vai tās ir bijušas beicētas vai krāsotas. Ilgi nebūs jāgaida arī pirmie puves bojātie dēļi, kas ir jāmaina, un šajā brīdī estētika jau paliek ārpus vienādojuma.

Ilgmūžības ziņā labāki rezultāti tiek sasniegti, izmantojot mitrumizturīgo finieri jeb saplāksni. Funkcionāli šis risinājums paveic savus uzdevumus. Strīdīgs ir estētiskais aspekts. Ne katrā dārzā saplāksnis dizainiski iederas, un ne katrs dārza saimnieks vai saimniece to izvēlētos.

Jāatzīst arī, ka, veicot aprēķinus par izmantojamā kokmateriāla daudzumu un izmaksām, var nākties atzīt, ka projekts neietilpst sākotnēji iedomātā budžeta rāmjos.


Corten tērauds


Dārzu saimniekiem, kas nav gatavi kompromisiem ne vizuālā ziņā ne attieksmē pret savu ieguldījumu ilgmūžību, līdz šim populārākā izvēle ir bijusi Corten tērauda dobes.

Corten tērauds ir tērauda veids, kas apkārtējo apstākļu ietekmē iegūst unikālu rūsganu, neviendabīgu vizuālo izskatu, kas nenoliedzami ienes vidē raksturu. Raupjais un modernais Corten tērauds tiek plaši izmantots arhitektūrā un ainavu dizainā, tāpēc nav brīnums, ka arī augstajās dobēs tā ir izplatīta izvēle. Tas ir pietiekami ilgmūžīgs, šāda dobe kalpos vismaz 10 gadus. Tas neprasa īpašu uzturēšanu, tā kā šī materiāla “rūsa” jeb oksīda kārta pati par sevi pilda tērauda aizsardzības funkciju.

Ne katrā mājā ir nopietns metālapstrādes aprīkojums un prasmes, kas būtu nepieciešamas šāda projekta pašrocīgai izveidei. Tāpēc visbiežāk Corten tērauda dobes tiek iegādātas vai nu gatavas, vai izgatavotas pēc individuāla pasūtījuma. Kā viens no lielākajiem trūkumiem ir šo izstrādājumu cena, kas var nebūt pa kabatai vairumam skaistuma cienītāju.

Jāpiemin arī, ka Corten tērauda produkti visbiežāk sākotnēji ir bez oksīda, un vēlamais rūsganais tonis tiek iegūts tikai pēc laika atmosfēras ietekmē.


Šķiedrbetons

Kā alternatīva tiem dārzu saimniekiem, kam dizains un ilgmūžība nav mazsvarīgāki par funkciju, ir šķiedrbetona paaugstinātās dobes. Šķiedrbetons, jeb GFRC betons ir betona veids, kur produkta armējumam tiek izmantota īpaša, sārmu izturīga stikla šķiedra, kā arī papildu piedevas, kas ļauj izveidot neierasti plānus (13-15mm), taču ļoti izturīgus paaugstināto dobju sienu paneļus. Šie paneļi ar ērtu un vienkāršu konstrukciju tiek sastiprināti kopā pēc IKEA principa. Modulārais princips ļauj kombinēt paneļus un veidot dobju formas un izkārtojumu, cik tālu sniedzas dārza arhitekta radošums.

Pie šādu dobju priekšrocībām notekti jāmin betona kā materiāla estētiskums. Nenoliedzami, betonam ir sava stabila vieta gan arhitekūrā, gan ainavu dizainā. Tas var kalpot gan kā moderns akcents, gan ansambļa sastāvdaļa mūsdienīgā dārzā. Šķiedrbetona paaugstinātās dobes var iegūt gan klasiski pelēkā betona tonī, gan citos pigmentētos toņos kā, piemēram, populārais antracīts.

Betons ir ilgmūžīgs. Bez īpašas uzturēšanas paaugstinātās dobes varēs kalpot pat paaudzēm.